Hotellstandarder

Alla hotell är ju rangordnade efter antal stjärnor som de flesta känner till.
Men hur fungerar den rankingen egentligen..jag har tittat lite närmare på det.

Man rangordnar alltså hotell efter kvalitet. Själva betygssystmete är avsett att fungera som riktlinjer för gäster som gör hotellbokningar. Medan "stjärnbetyget" kan vara till hjälp vid bokning av hotellrum, finns det inget standardiserat med stjärnor. I Europa finns hotell brukar rankas på en skala från ett till fem stjärnor, med då förstås fem stjärnor som är högst betyg möjligt. Betygen i Europa styrs av lokala myndigheter eller oberoende organisationer, och de varierar kraftigt från land till land. I själva verket kan klassificeringar i Europa varierar också från stad till stad i samma land, och även mellan hotell i samma stad. Med andra ord finns det inget enhetligt mått som avgör ett hotellets stjärnor. Varje hotell har fått betyget baseras på detaljer som ofta inte frågan till konsumenter, såsom den skatt som ett hotell betalar årligen.
I Sverige däremot har vi en ganska enhetlig standard som följs. Ett femstjärnigt hotell i Stockholm har alltså ungefär samma standard som ett femstjärnigt hotell i Göteborg och det är en trygghet för oss svenska medborgare.


Men det är som sagt inte alltid samma i Europa, exempelvis är det detta som gäller i England.
Man blir förvånad över att det inte finns något krav hotell i Storbritannien, att få sina lokaler och service oberoende värderad och klassificerad. Det finns heller ingen enhetlig standard för att du betygsatt boende, men de två största organisationerna som erbjuder system för betyg på hotell, AA och VisitBritiain (inklusive VisitWales och VisitScotland), båda bedöma boende med gemensamma kvalitetsstandarder. Detta betyder i praktiken att ett 3-stjärnigt AA-rating är lika med ett 3-stjärnigt VisitBritain betyg. Du bör också vara medveten om att alla hotell, pensionat eller bed and breakfast själva kan bedöma sin egen standard och ge sig själva ett antal stjärnor. Man kan förvänta sig denna praxis skall begränsas till små oberoende - men några av de större "märkeskedjorna" kan  också bedöma sina egna stjärnor. Det gäller alltså att ha koll och bedöma hotellet själv när man är ute och reser i Europa.


Lite bra hotellstäder i Sverige:

3 stjärnigt i Linköping Hotell i Malmö Hotell i Åre , Se hotell i Gävle
Trackback
RSS 2.0